Заключващи системи при блиндираните врати

Заключващи системи при блиндираните врати

Гласувай за този пост

Купувайки една блиндирана врата, това на което трябва да обърнем внимание са не само видът, моделът, цветът и материалът. Други основни съставни части и елементи са заключващите системи и механизми. Добре е да разгледаме също така пантите дали са скрити, осови, лагерни и т.н, както и ако си търсим блиндирана врата, дали има стационарни шипове, които влизайки и седейки перманентно в касата придават по-голяма здравина на крилото и правят много по-трудно изваждането му от касата и обезсмислят „заиграването” с пантите от недоброжелатели.

Заключващи системи и механизми

В днешно време всички видове технологии се развиват с голяма бързина. Това оказва влияние и на заключващите механизми и системи. Ето няколко вида и техните специфики.

Можете да избирате между два основни типа заключващи системи – механични и електронни. – Механични заключващи системи – състоят се от заключващ механизъм и ключалка. Заключващият механизъм се състои от шипове или езици. Той може да бъде от едностранен до четиристранен като най-слабото заключване е едностранно и нататък нараства. Значение има и в каква степен и дълбочина шиповете навлизат в касата при заключването. Многостранното заключване се монтира още при изработката на блиндираната вратата. Механичните заключващи системи са 2 вида – тип патрон и касови брави.

блиндирани врати

Секретните патрони

Според типа на ключа секретните ключалки са обикновени, ямкови, с ръкохватки, едностранни, с еднаква секретност, с висока степен на сигурност и др. Всеки патрон има определен цикъл живот – т.е определено време, в което функционира добре, след това започва да се износва, да заяжда, докато не откаже напълно.

Друг тип заключващи системи са електронните. Те биват обединен и разпределен тип и са с вградени електромеханични брави. Заключват се с карта, чип или код. Ключалката се нарича четец, но тя не е свързана с електронната брава. Бравите са разположени на различни места, което ги прави по-трудно забележими от крадците, освен това спестява разбивания или вадене на ключове и е улеснено забраняването на достъп. Ако искате да спрете достъпа на някого до даден обект просто изтривате неговия код, няма нужда да се сменят брави и да се вадят отново ключове.

Оставете коментар