Заключващи системи при блиндираните врати

Заключващи системи при блиндираните врати

Rate this post

Купувайки една блиндирана врата, това на което трябва да обърнем внимание са не само видът, моделът, цветът и материалът. Други основни съставни части и елементи са заключващите системи и механизми. Добре е да разгледаме също така пантите дали са скрити, осови, лагерни и т.н, както и ако си търсим блиндирана врата, дали има стационарни шипове, които влизайки и седейки перманентно в касата придават по-голяма здравина на крилото и правят много по-трудно изваждането му от касата и обезсмислят „заиграването” с пантите от недоброжелатели.

Заключващи системи и механизми

В днешно време всички видове технологии се развиват с голяма бързина. Това оказва влияние и на заключващите механизми и системи. Ето няколко вида и техните специфики.

Можете да избирате между два основни типа заключващи системи – механични и електронни. – Механични заключващи системи – състоят се от заключващ механизъм и ключалка. Заключващият механизъм се състои от шипове или езици. Той може да бъде от едностранен до четиристранен като най-слабото заключване е едностранно и нататък нараства. Значение има и в каква степен и дълбочина шиповете навлизат в касата при заключването. Многостранното заключване се монтира още при изработката на блиндираната вратата. Механичните заключващи системи са 2 вида – тип патрон и касови брави.

блиндирани врати

Секретните патрони

Според типа на ключа секретните ключалки са обикновени, ямкови, с ръкохватки, едностранни, с еднаква секретност, с висока степен на сигурност и др. Всеки патрон има определен цикъл живот – т.е определено време, в което функционира добре, след това започва да се износва, да заяжда, докато не откаже напълно.

Друг тип заключващи системи са електронните. Те биват обединен и разпределен тип и са с вградени електромеханични брави. Заключват се с карта, чип или код. Ключалката се нарича четец, но тя не е свързана с електронната брава. Бравите са разположени на различни места, което ги прави по-трудно забележими от крадците, освен това спестява разбивания или вадене на ключове и е улеснено забраняването на достъп. Ако искате да спрете достъпа на някого до даден обект просто изтривате неговия код, няма нужда да се сменят брави и да се вадят отново ключове.

Оставете коментар