Експлоатация и поддръжка на интериорни врати

Колкото и странно да Ви звучи много хора не знаят, как да се грижат и поддържат вратите си. Това понякога дори води и до нуждата от подмяна на вътрешните врата заради нехайство от страна на обитателите на жилището. Както всяко едно нещо – автомобил, климатик, хладилник, така и интериорните врати имат нужда от своята правилна експлоатация и коректна поддръжка. В тази статия, ще Ви споменем част от дейностите, които трябва да правите, за да осигурите по-дългосрочно използване на интериорните Ви врати. Дори не сте се замисляли колко важна роля играят те в жилището Ви, преди да започнат да дават „дефекти“.

 

Съвети за експлоатация и поддръжка

Ето и следните съвети:

  •  Затягане на крепежни елементи и обков

Тук се включват:

  • Панти;
  • Дръжка;
  • Брава;
  • Насрещник.

По време на експлоатацията на интериорните врати тези елементи може да се разхлабят, за това e необходимо да ги затегнете без разбира се, да използвате много сила. Необходими са стандартни инструменти, които присъстват във всеки дом, а именно кръстата отвертка или шестограмни ключове.

  •  Почистване на вратите – това трябва да стане без да използвате, каквито и да е било препарати с твърди, абразивни съставни частици или на киселинна или ацетонова основа. Може да навлажните мека памучна или микрофибърна кърпа и съвсем внимателно да почистите вратите си.

 

 

  •  Уплътнение на касата – много често тези уплътнение не са фабрично залепени за касата, което Ви дава по-голяма свобода за тяхната подмяна. Те са регулируеми за това, ако откриете някъде „свличане“ можете съвсем внимателно да изтеглите уплътнението нагоре и да отстраните този „проблем“.
  •  Первази – също, както предишният елемент, така и первазите на вратите не са трайно фиксирани (единствено тези от страната на пантите). Те могат да бъдат извадени, за да извършите някоя ремонтна дейност по стените Ви и да ги върнете обратно.
  • Смазване на механични части – прахта, която е навсякъде около нас няма как да не попадне и по вратата за това, когато почувствате, каквото и да е напрежение в някоя от механичните части на вратата, я почистете добре и смажете с бяла грес или графитена смазка.

 

Имайте предвид, че при предявяване на рекламация е възможно търговецът да Ви попита, дали поддържате интериорните си врати и това да повлияе на становището по нея.

Оставете коментар