Изолация на вратите

Ако предпочитате спокойствие и тишина във Вашата собствена селска къща или градски апартамент, а всички останали шумове Ви отвличат от почивка през деня и пречат на съня Ви през нощта, тогава е време да се сдобиете със звукоизолация на вратите. Съветваме Ви да я поставите, както на входната, така и на всички вътрешни врати в жилището Ви.

Звукопоглъщане на крило на врата

Звукопоглъщаема изолация на крило

Всеки продукт от този тип изпълнява своята уникална звукоизолираща функция. Колкото по-добре е изпълнена вратата с изолационен материал и колкото повече слоеве вътре в нея се разпръскват и абсорбират шума, толкова по-малко чужди звуци ще чуете – този индикатор се измерва лесно в децибели. Ако трябва да го намалите, използвайте хлабави, меки и твърди материали под ръка, като същевременно запълвате пространството вътре в платното с тях.

Най-бързият, но далеч не бюджетен начин е закупуването на готова многослойна структура:

  • Продуктите с повишена степен на звукоизолация могат лесно да се справят с шума до 40 dB;
  • Вратите от „клас 1“ са проектирани да бъдат защитени от звукови вълни до 30 dB, което е типично за бръмченето на нощния град.

Ако бюджетът Ви е строго ограничен, ние Ви препоръчваме да прибегнете до ръчна модификация.

Нека да Ви обясним откъде да започнете.

Има 3 основни фактора, от които зависи качеството на звукоизолацията

  • Суров материал;

Масивното дърво все още е признато за най-високо качество – то е отличен звуко отражател. Модел с пълнеж от пяна или полиуретанова пяна също ще може да се справи със задачата си. Металните врати също са добри проводници. Но „кухо тяло“, направено от стъклен или пчелен картон ще даде само повърхностен ефект;

  • Праг;

Напоследък много модели врати са инсталирани изобщо без праг, поради по-голямата лекота на използване. Звукоизолацията обаче страда малко поради пролуката между крилото на вратата и пода;

  • Достатъчно плътно ли е крилото на вратата към рамката?

Ако има малки пролуки и течения, това също влияе върху степента на изолация. Можете да опитате да използвате уплътнителни ленти от пяна или гума по периметъра на рамката. Почти всички уплътнителни ленти сега се произвеждат на самозалепваща се основа. Залепете едната част – отгоре на кутията, а другата част – върху платното. Лентите от вид „Isolon“ са оптималното решение за надеждно уплътняване на фугите.

Оставете коментар