Стопери за врати

Стоперите за врати са аксесоари, които не са за подценяване. Обикновено това е накрая в направения списък при поръчката и монтажа на врати. Но пък не е маловажно, тъй като ни спестява следващи ремонти и главоболия. Този прекрасен аксесоар предпазва стенното покритие или външното покритие на мебелите от нараняване чрез вратата. По този начин и самото крило на вратата се предпазва.

Това може да случи, когато дръжката на вратата се допира до стената при отваряне или се сблъска с други предмети. Също така, някои модели стопери заключват самата врата в отворено положение. Това дава чудесна възможност за позициониране на вратата и ще сме спокойни, че при появило се течение няма да се блъсне вратата. Има два типа – за под и за стени:

Подови стопери

Те са застопорени към пода и обикновено имат външен вид на метална шайба, колона, шахматна пешка или половинка срязана топка. Много модели са подходящи не само за интериорни врати, но и за входни врати.

стопер за врата

Стенни стопери

Често няма възможност да се фиксира ограничителят на пода, в този случай може да се избере стопер с меко покритие на стената или на дръжката. Меките и синтетични части омекотяват плавно удара, а за монтирането им не е необходимо да се пробива стената, достатъчно е да залепите устройството с двустранна лента.

Дизайн на стоперите

Дизайнът им е съобразен цветово, а има и закачливи специално за деца – с детски мотиви. За ограничителите на пода е важно да предвидите две основни точки, в зависимост от това коя височина и кой начин на монтиране са избрани:

  • пролуката между крилото на вратата и завършеното подово покритие;
  • наличието на елементи, скрити в замазката, като електрическо окабеляване или подово отопление.

Ако е необходимо да се монтира на стената, тогава е по-важно да заложите в поставянето му такъв параметър, съобразен с размерите на дръжката на вратата, а именно да съвпадне идеално с нейното движение и допирна точка. Избирайки дизайна и цвета, можете да помислите или за цвета на дръжката на вратата, или за цвета на подовата настилка.

Оставете коментар