Суеверия за блиндираните врати

Блиндираната врата е важен детайл в обновяването на един дом. Колкото и да не ни се вярва, тя e важен компонент в ремонтните дейности.

Съществуват доста суеверия свързани с вратите, на които ще отделим внимание.

Най-популярното сред тях може би е прекрачването на прага с десен крак при излизане. Този ритуал се прави за късмет. По-суеверните от нас се връщат обратно и повтарят излизането от дома по правилния начин.

В същото време обаче друго поверие гласи, че не е хубаво да се връщаш наобратно, защото води до нещастие. В случай, че сме забравили нещо важно можем да се върнем, като трябва да излезем с десен крак и заедно с това трябва да хвърлим щипка сол през рамо с дясната си ръка.

Левичарите смятат, че за тях трябва обратното правило да се взема под внимание – ляв крак и хвърляне на сол с лява ръка, което не е точно така. Това суеверие датира още от Инквизицията, където било смятано, че всяко действие, различно от общоприетото е магия. Хората, при които лявата ръка била доминантна също са били причислявани, като вещери или магьосници.

За извор на сила и решителност се счита дясната ръка, а лявата се определя, като не толкова силна, но даваща равновесие. Поради тази причина, каквото и да правим е важно да използваме дясната ръка, да прекрачваме на влизане и излизане с десен крак. Ако се случи, така че да объркаме краката и нямаме сол в себе си, можем просто да направим три завъртания около себе си в обратна на часовниковата стрелка страна. По този начин символизираме връщането на времето и действието.

Ако ни предстои важно събитие и искаме то да има положителен край, освен гореспоменатото излизане с десния крак е необходимо да сложим и малко захар в джоба си на дреха, която няма да свалим през вечерта. Така добрите сили са известени, че намеренията и подбудите на госта са чисти. Не случайно, когато отиваме на гости на наши близки и приятели носим със себе си нещо сладко. Ако отидем с празни ръце, оставяме впечатление, че ни е все едно как ще протече гостуването или срещата.

Не е задължително да бъде нещо голямо. Макар и дребно, всяко лакомство ще е добре дошло.

Оставете коментар