Какво трябва да е покритието на интериорните врати

Всички имаме в къщи интериорни врати и когато отидем да ги избираме, ние се концентрираме върху подходящия цвят, който ни трябва; върху модела, който ще ни подхожда и кой е производителя, но искаме да ви насочим вниманието и към покритието на самата врата.

Роля на покритието на вратите

Дали има значение какво ще е покритието – отговорът е ДА! Защо? – За да се прецени с какви препарати да се почиства, на кои помещения е подходящо да се монтира и най-вече, колкото е по-висок неговия клас, толкова по-дълъг живот ще има дадената врата.

Видове покритие

Има различни видове покритие.

PVC фолио

PVC фолио с дървесна декорация, машинно поставена и топло принесена, която придава един завършен вид на интериорната врата. Има варианти на моделите – с фрезовка, стъкло и фрeзовка или напълно изчистени. Почистват се много лесно. Достатъчно е само да ги минете с влажна кърпа. Но след това трябва добре да подсушите, за да не се надигне и разлепи фолиото. Може да ги поставяте на сухи помещения.

интериорна бяла врата

HDF покритие

Ламинираните HDF врати са доста съвременен, достъпен и издръжлив вариант за врата. Ефектът им с дървесна шарка ги прави доста комбинативни с останалите мебели в дома ви. Това е едно много издръжливо покритие. Няма опасност от обелване, както може да се случи понякога при PVC фолиото. Много рядко се случва покритието да се надуе, като при естествения фурнир. А цветовете им се предлагат в доста съвременни гами и така те перфектно се съчетават се с цветната картинка на дома Ви. Почистват се лесно както с подходящ препарат, така и само с вода и памучна кърпа. Ако няма да ги обливате директно с вода, те могат да се поставят както на сухи, така и на влажни помещения.

Многопластово покритие

Друг вид покритие е многопластовото от вертикално разположени дървесни частици, които са импрегнирани с защитен лак, синтетични и маламинови смоли. Те най се доближават до естествените материали на допир и външен вид. В много случаи това покритие е на врати с пълнеж тип „ПЧЕЛНА ПИТА” или тип „ПЕРФОРИРАНО ПДЧ”. Този висок клас на покритие ги прави влаго- и водоустойчиви, което пък им дава предимството да бъдат монтирани на мокри и влажни помещения. Това пък, че са с пълнеж за изолация ги прави подходящи за всяко помещение, тъй като са добре топло- и шумоизолиращи. Препоръчително е да се почистват с подходящи за дърво препарати със специални полиращи кремове, които ще удължат живота на тази врата и ще и предадат един изключителен вид.

Стъклени врати

И последния вид е стъклена врата. Те са с разнообразни шарки и дизайн. Лесно се подържат с препарати за стъкло или само с вода. Идеални са за мокри помещения.

Все пак не всеки ден сменяме вратите в жилището. Затова е добре да обърнем голямо внимание на детайлите, които играят определяща роля за правилния ни избор!

Оставете коментар