Каква е разликата между противопожарна врата и обикновена метална врата?

Защитата на жилищни и бизнес помещения от пожар е един от основните компоненти на цялостната система за сигурност. Безопасността на имуществото, наред с по-важният човешки живот, зависят от противопожарните условия, които са създадени в сградата. Вратите са неделим елемент, оказващ влияние за това до колко е уредена е безопасността на помещенията. Монтажът на противопожарни врати, играе значима роля, не само в ограничаването на достъпността, но и в случай на пожар, е в състояние напълно да възпрепятства разпространението на огън и дим за определено време. Необходимо условие за правилно взето решение за такива врати, е да сте информирани точно кои са съществените различия между специалните противопожарните врати и стандартните метални.

Противопожарните врати намират приложение в държавни институции, там където се държат архивни документи, пари и ценни книжа, материални и технически ценности, експлозивни и леснозапалими материали. Но не е изключено, да се монтират и в частни домакинства като входна врата било на гараж, таван, а защо не и на складово помещение.

Възможни причини за пожар

  • човешкият фактор (разсейване и подценяване на правилата за експлоатация на промишлено електрическо оборудване, офис техника, домакински електрически и газови уреди);
  • умишлен палеж;
  • аварийни инциденти (естествени и поради човешка намеса);
  • характеристики на работата на помещението (работа със запалими, експлозивни вещества, тяхното съхранение).

За да не предизвикате разпространение на пожар, трябва да знаете, че висококачествените и правилно монтирани противопожарни врати могат да сведат до минимум последиците от пожар.

Конструктивни особености на противопожарната врата

На пръв поглед обикновена метална врата има всички качества, необходими за спиране на открит огън и осигуряване на най-безопасни условия вътре в помещението. Всъщност това далеч не е така. Въпреки факта, че стоманата не гори и не поддържа горенето, обикновено под въздействие на изключително завишени температури може да се компрометира. В резултат на това тази врата просто блокира входа на помещението и става невъзможно за организиране на пожарогасене и евакуация на хора и имущество на безопасно място.

Основните разлики между противопожарната врата и обикновената могат да бъдат определени много просто: крило на вратата, притежаващо противопожарни качества, е много по-тежко от обикновената врата, което се обяснява с наличието на пожароустойчив материал вътре в нейната конструкция. Други характеристики на дизайна не са толкова отличителни и само специалисти могат да разберат за тяхното наличие.

Дебелина на стоманения лист

И двете страни на противопожарните врати са специално произведени от стоманени листове без декоративни наслагвания. Като защита срещу разяждане, се прилага прахово покритие, образуващо минимално количество газообразни вещества под въздействието на пожар. Дебелината на металния лист не е от особено значение. Бюджетните модели могат да бъдат изработени от тънък метал, но не по-малко от 1,5 мм. За по-скъпи продукти се използват стоманени листове с дебелина 2-3 мм.

Топлоизолационни материали

За топлоизолация на крилата на вратите може да са използвани: пясък, минерална (базалт) памучна вата, гипсокартон. Пълнените с пясък модели имат значителна маса и приличат по своя дизайн на вратите на пожароустойчиви банкови сейфове.

Защита срещу дим и газообразни продукти от горене

Топлоустойчив уплътнител е в състояние да осигури висококачествена защита срещу дим и газообразни продукти от горене. Наличието на такъв уплътнител е от съществено значение: димът и въглеродният окис могат да започнат да се разпространяват и да навлязат в помещението, дори преди крилото на вратата да влезе в пряк контакт с огъня. Без такова уплътнение по време на пожар на първия етаж, хората на най-високо разположените етажи могат да се „надишат“ с отровни газове.

Също така, около периметъра на крилото на вратата може да се постави лента със специфично действие. Тя „набъбва“ под въздействието на високи температури и запълва цялото свободно пространство, като по този начин запечата цялата конструкция. В най-добрият си вариант вратата трябва да има, както термоустойчив уплътнител, така и разтегателен материал. ​

Класификация на противопожарните врати

Противопожарните врати трябва да изпълняват две функции: да предотвратяват разпространението на огън и да предпазват помещенията от проникване на дим, въглероден окис и други газообразни продукти от горене.

Основните параметри, които характеризират огнеустойчивостта на вратата, имат буквено обозначение:

  • E – загуба на целостта (периода, през който конструкцията на вратата и нейните функционални качества под въздействието на открит огън остават непроменени);
  • EI – загуба на топлоизолация (времето, през което вратата е в състояние да предотврати проникването на топлина);
  • EIW – плътност на потока от топлинно излъчване (време, през което остъклена врата е в състояние да ограничи топлинното излъчване).

След буквата се посочва число, указващо времето в минути (30-120), през което параметърът не губи първоначалните си качествени характеристики. Съответно, колкото по-висок е индикаторът за време, толкова по-висока е огнеустойчивостта.

Оставете коментар