Каква е разликата между противопожарна врата и обикновена метална врата?

Каква е разликата между противопожарна врата и обикновена метална врата?

Rate this post

Защитата на жилищни и бизнес помещения от пожар е един от основните компоненти на цялостната система за сигурност. Безопасността на имуществото, живота и здравето на хората пряко зависи от това колко компетентно са избрани и използвани всички елементи на противопожарна защита. Пожарните врати играят важна роля по този въпрос. Техният монтаж позволява не само да ограничи достъпа до определено помещение, но и в случай на пожар, те са в състояние напълно да блокират разпространението на пожар и дим за определено време. За да направите правилно своя избор, трябва да знаете точно каква е разликата между противопожарните врати и обикновените метални.

Противопожарните врати могат да бъдат монтирани в помещения, където се съхраняват документи, пари и ценни книжа, материални и технически ценности, експлозивни и леснозапалими материали. Те могат да се поставят като входна врата в частни домакинства и  обществени сгради.

Възможни причини за пожар:

  • човешкият фактор (невнимание и нарушаване на правилата за експлоатация на промишлено електрическо оборудване, офис техника, домакински електрически и газови уреди);
  • умишлен палеж;
  • аварийни ситуации (естествени и причинени от човека);
  • характеристики на работата на помещението (работа със запалими, експлозивни вещества, тяхното съхранение).

За да не предизвикате разпространение на пожар, трябва да знаете, че висококачествените и правилно монтирани противопожарни врати могат да сведат до минимум последиците от пожар.

Конструктивни особености на противопожарната врата

На пръв поглед обикновена метална врата има всички качества, необходими за спиране на открит огън и осигуряване на най-безопасни условия вътре в помещението. Всъщност това далеч не е така. Въпреки факта, че стоманата не гори и не поддържа горене, обикновено под въздействие на изключително високи температури може да се деформира. В резултат на това тази врата просто блокира входа на помещението и става невъзможно за организиране на пожарогасене и евакуация на хора и имущество на безопасно място.

Основните разлики между противопожарната врата и обикновената могат да бъдат определени много просто: крило на вратата, притежаващо противопожарни качества, е много по-тежко от обикновената врата, което се обяснява с наличието на пожароустойчив материал вътре в нейната конструкция. Други характеристики на дизайна не са толкова отличителни и само специалисти могат да разберат за тяхното наличие.

Дебелина на стоманения лист

Вътрешната и външната страна на противопожарните врати са изработени от стоманени листове без декоративни наслагвания. Като защита срещу корозия се използва прахово покритие, което образува минимално количество газообразни вещества под въздействието на пожар. Дебелината на металния лист не е от особено значение. Бюджетните модели могат да бъдат изработени от тънък метал, но не по-малко от 1,5 мм. За по-скъпи продукти се използват стоманени листове с дебелина 2-3 мм.

Топлоизолационни материали

За топлоизолация на крилата на вратите може да са използвани: пясък, минерална (базалт) памучна вата, гипсокартон. Пълнените с пясък модели имат значителна маса и приличат по своя дизайн на вратите на пожароустойчиви банкови сейфове.

Защита срещу дим и газообразни продукти от горене

Топлоустойчив уплътнител е в състояние да осигури висококачествена защита срещу дим и газообразни продукти от горене. Наличието на такъв уплътнител е от съществено значение: димът и въглеродният окис могат да започнат да се разпространяват и да навлязат в помещението, дори преди крилото на вратата да влезе в пряк контакт с огъня. Без такова уплътнение по време на пожар на първия етаж, хората на горните етажи могат да се „надишат“ с отровни газове.

Също така, около периметъра на крилото на вратата може да се монтира специална лента, която може да „набъбва“ под въздействието на високи температури и да запълни цялото свободно пространство, като по този начин запечата цялата конструкция. В идеалния случай вратата трябва да има както термоустойчив уплътнител, така и разтегателен материал.

Класификация на противопожарните врати

Противопожарните врати трябва да изпълняват две функции: да предотвратяват разпространението на огън и да предпазват помещенията от проникване на дим, въглероден окис и други газообразни продукти от горене.

Основните параметри, които характеризират огнеустойчивостта на вратата, имат буквено обозначение:

E – загуба на целостта (времето, през което конструкцията на вратата и нейните функционални качества под въздействието на открит огън остават непроменени);

EI – загуба на топлоизолация (времето, през което вратата е в състояние да предотврати проникването на топлина);

EIW – плътност на потока от топлинно излъчване (време, през което остъклена врата е в състояние да ограничи топлинното излъчване).

След буквата се посочва число, указващо времето в минути (30-120), през което параметърът не губи първоначалните си качествени характеристики. Съответно, колкото по-висок е индикаторът за време, толкова по-висока е огнеустойчивостта.

Оставете коментар