Каква да е посоката на отваряне при вратите?

Каква да е посоката на отваряне при вратите?

Преди да се насочите към закупуване на врати за вашият дом е хубаво да знаете, не само точните размери, но и посоката им на отваряне. Ако правите основен ремонт, тогава отварянето се определя от етапа на разработване на проекта. Подреждането на мебели и други елементи на помещението, в резултат на неговия ремонт ще зависи от начина, по който ще се уточни посоката на отваряне.

Посоката на отваряне трябва да е съобразена не само за вашето удобство, но и за максималната Ви безопасност. Това се определя от строителния кодекс и наредби (съкратено СНИП) „Пожарна безопасност на сгради и съоръжения”, чиято основна теза гласи: „Вратите на аварийните изходи и на евакуационните пътища трябва да бъдат отворени към изхода от сградата.“. Необходимо е, за да се улесни излизането от помещението в случаи на извънредна ситуация – да се отворят по-бързо или да се счупят.

Това е най-подходящо за обществени места – в офис например всички врати трябва да са с външно отваряне, особено според нормите на СНиП, за помещения, в които има най-малко 15 души.

Нормите на СНИП не се отнасят за апартаменти, частни къщи, бани, складове, така че при избора на посоката на отваряне на вратата ще се ръководим от удобството на отваряне, без да забравяме сигурността.

Правило №1: Нужно е отварянето да се осъществи от малка към по-голяма стая.

Например този начин на отваряне при баня или съблекалня ще помогне да се избегне „изпълването” на допълнително пространство във вече малката стая. Също така, външното отваряне на вратата в помещение баня е по-сигурно в случаите, когато на някой му прилошее – пада на пода, но не блокира вратата.

Ако говорим за детската стая е по-добре да изберете отварянето, което е навътре. Детето може да се затвори в стаята, и ако се нуждае от спешна неотложна помощ, премахването на вратата ще е по-лесно.

Правило №2: Ако е към помещението, то отварянето трябва да е към по-голямата част от стаята.

При влизане в стаята, трябва да виждаме всичко разположено в нея. Това работи в случаите, когато входът се намира в единия от ъглите на стаята Ви, а не в средата. В този случай вратата се отваря по посока на най-близка стена.

Когато входът на стаята е в средата на една от стените, тогава е по-добре да се отваря в посока на ключа за осветление. Това е удобство,защото когато влезем или излезем, отваряме вратата с една ръка и изключваме или включваме осветлението с другата. Ако превключвателят все още не е монтиран, тогава ще е правилно да направите отвора в посока от страна на прозореца. Така при влизане в помещението първо ще виждате светлината през прозореца към коридора.

Правило №3: Вратите не трябва да се допират при отваряне.

Ако те са в близост има вероятност да се допират, дори когато са поставени в далечни краища на отвора. В такива случаи трябва да монтирате вратите чрез отваряне към противоположни стаи или да преместите едната врата (което е по-проблематично). Очевидно, че при закачане на вратите при отваряне може не само да се нарани повърхността им, но и да повредят стените. Най-важното е да се предотврати блокирането на едната врата от другата.

Оставете коментар