Как да почистите блиндираните врати

Всичко в дома изисква грижа. Така се удължава периода му на използване и получавате удовлетворение, че всичко, от което се нуждаете в жилището си, работи добре и е функционално. Това очевидно не подминава и блиндираната Ви врата на входа. Ежедневната ѝ употреба носи след себе си и замърсяване. Можете, след прочитане на статията, да намерите своя начин да я поддържате лесно и практично.

Почистване на дребна мръсотия и паяжини

Вратите бързо се покриват със слоеве от прах и паяжини – особено ако са в ъгъла или на външна стена. Може да използвате прахосмукачка, за да премахвате периодично праха и паяжините. Опитайте се да почиствате Вашите врати един път на седем дни. Това ще гарантира, че няма да се появяват трудни за чистене по-големи петна. Тук имаме предвид, преди всичко, външните врати, тези които имат пряк достъп до насекоми и паяжини.

Почистване с вода и течен сапун

За леко почистване на покритието, само приложете сапун (течен), смесен с гореща вода. С неабразивна гъба, намокрена с течността, можете да почистите повърхността на вратите. Когато приключвате се убедете, че сте измили всички остатъци и наслагвания от сапун. Ако все още, има такива, внимателно ги премахнете с вода.

Не пропускайте краищата! Отворете вратата и използвате леко влажна микрофибърна кърпа, за да почистите ръбовете на крилото и касата на вратата. Ако има значително натрупване на прах и мръсотия, повторно изплакнете кърпата, за да почистете добре. Ако се налага, добавете малко сапун, за да премахнете мръсотията, в случай, че Ви изглежда, че само с вода няма да може да премахнете праха. Не забравяйте да почистите сапунените остатъци след това!

Почистване на повърхността препарати

Подгответе си микрофибърна кърпа и поставете върху нея капки от подходящия препарат. Повърхността почиствайте с движение по посока на фигурите (ако има такива). Така ще почистите малките вдлъбнатини, в които е проникнала мръсотия. Подходящ, щадящ продукт потърсете в някои от специализираните за това магазини. Предварително прочетете етикета, за да прецените, дали е удачен за използване във Вашия случай. Важно е да се запознаете със съдържанието, за да не се получи избледняване в облицовката!

Използвайте машина за почистване с пара

Може да добавите малко сапун при използването на машината с пара. Напръскайте на места и минете с парата, мръсотията ще изчезне на мига. Погледнете, за сапунени остатъци и ако са останали ги третирайте с мека кърпа. Можете да използвате и специални почистващи препарати за парни машини, които да си закупите от специализираните магазини.

Премахване на стара боя или лак

Ако, по Вашата блиндирана врата има стара боя или лак, които искате да премахнете, използвайте за това химични продукти за отстраняване на слоеве боя. За целта трябва да използвате задължително предпазна маска! Има няколко вида химически препарати за премахване на боя – течни, пасти за нанасяне с четка или гъба. Нанесете от препарата и го оставете за малко, след това го забършете или измийте от повърхността с мокър парцал, в зависимост от това какъв препарат точно сте използвали. Метода е ефективен при външни врати от дърво.

Предотвратяване на бъдещи щети

  • След почистването, не забравяйте, че трябва повърхността на врата напълно да изсъхне, ако сте прилагали вода с течен сапун или други препарати. Ако врата не е запечатана добре, влажността по нея, може да предизвика разрушаване на крилото на вратата с течение на времето.
  • Излишната вода или мокри петна може да попиете с чиста, суха кърпа или с помощта на вентилатор, предизвикайте по-бързото изсушаване.
  • Важно е повърхността да има защитно покриващ слой, който да я пази и от мръсотията и от захабяването при продължителна употреба. Избършете добре вратата и чак след това, покрийте със слой от лак или боя. Може да се спрете на цвят, който да съответства на Вашия декор. При нужда изтържете старите остатъци от лющеща се боя или лак. След като нанесете боята или лака, оставете да изсъхне, преди да започнете да използвате отново вратата по предназначение.
  • Ако, над вратата или по нея има стъкло, облепете го добре с тиксо по-краищата, за да не попадне боята върху него.
  • Избършете целия обков на вратата – Докато почиствате, не забравяйте да избършете и дръжките, бравата и пантите и. Може да използвате щадящ препарат, за да ги приведете в бляскав вид, полирайки ги и от двете страни.

Следвайте правилата за безопасност, обявени на етикетите или използвайте домашните познати начини за почистване. Важното е да го правите сравнително често, за да не се натрупва трудно отстранима мръсотия!

Оставете коментар