Интериорни врати: Факти, които не знаете

В следващите редове ще Ви запознаем с интересни факти за интериорните врати, които може би не знаете.

Най-старите врати: Най-старото платно за врата е намерено от археолозите до Езерото в Цюрих, неговата възраст е повече от пет хиляди години. Вратата е била изработена от топола и превъзходно се е съхранила до наши дни. Нейната височина е едва 153см, а широчината и е 88см. Най – старите действащи врати се намират в Англия, в Уестминстърското абатство. Те са изработени от английски дъб, около 1030-1040г. Днес тези врати охраняват хранилището със старите архиви.
Най-високите и най-тежките врати: Най-високите интериорни врати на света се намират в сградата на NASA, предназначени за окончателното сглобяване на кораби и космически ракети. Височината на самата сграда е 160м, а височината на вратата е почти 139м. Тяхното отваряне и затваряне е бавен процес и отнема около 45 минути.
Платното на най-тежката врата е около 44 тона, то е монтирано отново в САЩ, Ливермоската национална лаборатория и блокира входа на най-големия източник на синтез на неутрони. Като интересно допълнение, което може би не сте очаквали е, че тази врата би могла да бъде преместена по стандартен начин, тоест без сложни уреди и машини, а само от силите на един човек. Дължи се на умния подход при проектирането на пантите.
Врати притежаващи системи от бъдещето: Те са конструирани от инженерната компания Tanaka, и не се отваря по нормалния за нас метод. Те образуват отвор автоматично, спрямо фигурата на човека, които минава през нея. Крилото на Tanaka бива съставена от десетки тънки хоризонтални ивици, които при намаляване на дистанцията с обект, се прибират в страни и образуват отвор.

По цялата обвивка на този технологичен модел врата са монтирани датчици, които отчитат външния периметър на човека. Вратите Tanaka се монтират в стената, затова не е необходимо налично свободно място за работа. Освен това те спадат загубите на топлина, тъй като осигуряват минимално време за контакт с външната среда. И въпреки че продуктът съществува днес само на ниво концепция, вероятно е тока да изглежда структурата на вратата в бъдеще. Най- необикновените: Една от най-необикновените конструкции е монтирана в дома на американския учен Бенджамин Скор. Тя работи на принципа на капака на фотоапарата и се управлява от един единствен бутон.

Най- страшните: Най – страшното крило на врата може да намерите, ако посетите площада Свети Николай в Словенския град Любляна. Според създателите и, предназначението и същинската част на вратата показва част от историята на епархията, но впечатлението, което създават, е най-зловещото!

Оставете коментар