Интериорни врати: Факти, които не знаете

Интериорни врати: Факти, които не знаете

В следващите редове ще Ви запознаем с интересни факти за интериорните врати, които може би не знаете.

Най-старите врати: Най-старото платно за врата е намерено от археолозите до Езерото в Цюрих, неговата възраст е повече от пет хиляди години. Вратата е била изработена от топола и превъзходно се е съхранила до наши дни. Нейната височина е едва 153см, а широчината и е 88см. Най – старите действащи врати се намират в Англия, в Уестминстърското абатство. Те са изработени от английски дъб, около 1030-1040г. Днес тези врати охраняват хранилището със старите архиви.
Най-високите и най-тежките врати: Най-високите интериорни врати на света се намират в сградата на NASA, предназначени за окончателното сглобяване на кораби и космически ракети. Височината на самата сграда е 160м, а височината на вратата е почти 139м. Тяхното отваряне и затваряне е бавен процес и отнема около 45 минути.
Платното на най-тежката врата е около 44 тона, то е монтирано отново в САЩ, Ливермоската национална лаборатория и блокира входа на най-големия източник на синтез на неутрони. Но най-изненадващият факт е, че тази врата може да бъде преместена ръчно дори от един човек благодарение на уникалния дизайн на пантите.
Най-високотехнологичните: Вратите са конструирани от инженерната компания Tanaka, и не се отваря по нормалния за нас начин. Те автоматично образуват отвор, спрямо фигурата на човека, които минава през нея. Крилото на Tanaka се състои от десетки тънки хоризонтални ивици, които при приближаване на обект, се прибират в страни и образуват отвор.
По целия периметър на тази високотехнологична врата са монтирани датчици, които отчитат външния периметър на човека. Вратите Tanaka се монтират в стената, затова не е необходимо налично свободно място за работа. Освен това те намаляват топлинните загуби, тъй като осигуряват минимално време за контакт с външната среда. И въпреки че продуктът съществува днес само на ниво концепция, вероятно е тока да изглежда структурата на вратата в бъдеще.Най- необикновените: Една от най-необикновените конструкции е монтирана в дома на американския учен Бенджамин Скор. Тя работи на принципа на капака на фотоапарата и се управлява от един единствен бутон.

Най- страшните: Най – страшното крило на врата може да намерите, ако посетите площада Свети Николай в Словенския град Любляна. Според намеренията на създателите и, вратата показва част от историята на епархията, но впечатлението, което създават, е най-зловещото!

Оставете коментар