Видове интериорни врати, според материалът, от който са изработени

С течение на времето и напредването на технологиите, в момента има голямо разнообразието от възможности за изработка на интериорни врати, включващи различни материали. Един от водещите критерии, относно материалът, който да се приложи са неговите технически характеристики, и не на последно място, голямо значение има помещението, за което ще поръчвате/закупувате врата.

Най-използваните материали за вътрешни врати

  • PVC – От него се получават доста бюджетни врати, които могат да се поставят на всякакви помещения, доста често, дори може да им се монтира и всякакъв вид стъклопакет, но определено не са стилни и не придават уют на Вашият дом.
  • Масив – Използват се всякакви дървета за получаването му – череша, дъб, орех, бук, бреза и т.н. Определено, изработените интериорни врати от такъв материал са най-устойчивите. Неслучайно много често сте чували от приятели и близки, да казват: „Ами те вратите ни са от 30 години и все още нищо им няма”. В момента обаче вратите, изработени от масив, са с неколкократно по-високи цени, от по-масовите модели, които заливат предлагането в този отрасъл.

 

  • ПДЧ, МДФ, HDF – Това е един от най-разпространените получени продукти от дърво. Той се произвежда за получаване на достъпни интериорни врати и мебелировка. Според това на каква температура са пресовани дървесните им частици, се определя и името им. Също така, от това зависи и здравината и устойчивостта им. Колкото по-висока е температурата на обработка, толкова по-издръжлива ще бъде една врата.
  • Стъкло – Много стилни врати, които привличат с най-различни дизайни на стъклото – мат, прозрачно, фолио, бронз и т.н Обикновено вратите са двойно закалени, но все пак опасността от нараняване и счупване при тях е доста по-голяма.

 

  • Алуминий – Този материал е доста често използван за изработката на врати за баня и всякакъв вид мокри пощения, както и на дограма, заради високата си водоустойчивост. В момента вратите от алуминий, могат да се предложат в много интересен и модерен дизайн откъм сухата част на помещението и да изглеждат като обикновени интериорни врати и по-нищо да не се различават от тях.
  • Метал – макар да не са много разпространени интериорни врати от метал, доста често се слагат на сервизни помещения – като мазе, гараж и т.н. Металът е много устойчив на надраскване, висока разлика в температурите, както и много по-достъпно, би могъл да се освежи и реставрира.

Надяваме се тези разяснения, да са добавили нещо ново и интересно, към знанията Ви за вратите и при следващата покупка на такива, да сте една крачка по-близо до правилната врата.

 

Оставете коментар