Най-известните входни врати в света

Магията и мистерията на вратите продължава хиляди години. Най-ранните записи, които имаме за използването им, са рисуваните врати на египетските гробници.

Много хора са очаровани от вратите, от тяхната често интригуваща архитектура до чистото декоративно изобилие, открито в много примери по целия свят. От силно украсените входни врати на италианската катедрала до сложните дърворезби на африканска дървена врата, има няколко наистина грандиозни примера. Най-емблематичните в света са известни както с това, което представляват, така и с това как изглеждат.

  • Вратите на Колумб

Тези бронзови врати от деветнадесети век достигат почти 17 фута височина и са с широчина 9 фута. Вратите изобразяват сцени от живота на изследователя Христофор Колумб, в серия от силно украсени дърворезби. Проектирани са от американския скулптор Рандолф Роджърс.

  • Червените врати на Елизабет Арден

Основана от Елизабет Арден през 1910 г., американската козметична марка е известна по целия свят с червените си врати и емблематичния си аромат със същото име.

  • Вратите на Дъблин

Разгледайте интернет по темата за вратите и почти със сигурност ще намерите много туристически снимки на известните врати в Дъблин, ярко боядисани във всички цветове на дъгата. Фотографирани една до друга, те са олицетворение на елегантността от 18-ти век.

  • Портите на Рая, бронзовите врати на Флоренция

Бронзовите врати на източния вход на хилядолетната шестоъгълна баптистерия са извести със своите 28 панела, изобразяващи живота на Христос.
Оригиналните панели бяха извадени от употреба през 1990 г., за да бъдат запазени след 500 години употреба и заместителите им понастоящем са на мястото им.

  • Светата врата, базиликата Свети Петър, Рим

В римската католическа вяра, святата врата обикновено се отваря само в специални случаи, известни като „Юбилеи“. Големите бронзови панели в „Свети Петър“, заменили предишните дървени през 1949 г., всъщност са сравнително модерни.

  • Месингови врати към Кралския дворец във Фес, Мароко

Кралският дворец и градините във Фес не са достъпни за обществеността, но трите великолепни порти пред тях, сами по себе си, са много посещавана туристическа атракция.

  • Шоджи плъзгащи врати, Япония

Традиционната японска плъзгаща се врата се отличава с класически дизайн, проникнал в запад, благодарение на уникалния си стил и спестяващи пространство качества.

До четвърти век вратите в Китай били правени с лека дървена или бамбукова решетъчна структура, обкована с хартия. Те са основното изискване за влизане в японска чайна церемония.

  • Императорска врата на Света София, Истанбул

Императорската врата на 1500-годишната Света София е наистина великолепна гигантска врата, през която само императорите можели да преминат до внушителната византийска сграда, която сега е въплътена като музей.

  • Портал на последното решение, Нотр Дам, Париж

С около 13 милиона посетители годишно, в един от най-популярните туристически градове в света, много, много очи са гледали на прекрасната врата към прочутата катедрала в Париж, през своята 800-годишна история.

  • Вратите на Църквата „Всички светии“ (или Църквата на замъка), Витенберг

Това последно вписване в нашия списък е ценно за историята му повече от красотата му.

Надяваме се туристическата обиколка, из най-известните врати в света, да Ви е била интересна и да имате възможност да видите поне една от тези забележителности, запазени във времето.

Оставете коментар