Интериорни врати – за какво да внимавате

Много е добре, когато човек може да си прави всичко сам без да се налага да прибягва до професионалисти. За да не се озовете в изненадваща ситуация с неприятен завършек, тук ще разясним някои от нещата, над които трябва да наблегнете при инсталилирането и закупуването на врати.

Размерите на отворите

Схема на взимане на размери на врата

Най-важното, преди всичко, е вземането на точните размери. Ако не са оразмерени по правилата и има разминаване, интериорните врати, които сте закупули, може да се окажат непотребни. След това трябва на ново да доплащате за смяна и замерване, няма значение, дали става въпрос за касата или крилото. За да бъдат взети точно размерите, трябва да бъдат демонтирани старите каси, както и да бъде готов подът. Определя се и дебелината на зида и се записват мерките на крилото във височина и ширина. Не пропускайте по време на измерването, за евентуалната денивелацията на отворите Ви!

Подходящи интериорни врати

Следващото доста важно след размерите, е да бъдете наясно, какви врати закупувате – материалът им на изработка, пълнежът, покритието и техническите им характеристики. Тогава ще бъдете наясно, дали това са най-удачните врати за Вашият дом!

Комплектовката на вратите

Задължително трябва да попитате, дали всичко необходимо е включено в комплекта на избраните от Вас вътрешни врати. Принципно всичко Ви се предоставя – болтове за монтаж, пяна, брава, дръжки, панти, насрещник. Интересувайте се, дали первазите идват подрязани под 45 градуса или се подготвят след това.

Поддръжка на интериорните врати

Както всяко нещо, така и вратите си искат своята поддръжка след монтажа. Задължително трябва да сте наясно какви трябва да бъдат грижите за тях.

Първо и неизбежно е вратите да се почистват, но преди това трябва да знаете с какво покритие са и с какво се почистват. Бихме Ви препоръчали да го извършвате без препарати, с не груба кърпа, която да е навлажена с вода (хладка), за да не се съсипе покритието, независимо какво е то.

Следващата стъпка от грижите за вратите, е че периодично, на два три месеца, трябва да се смазват – панти, брави, дръжки, патрони, всяка метална част. Добре е смазването да бъде само с Бяла грес или Графитна смазка, абсолютно с нищо друго, за да няма проблеми във времето!

Досега, в случай, че не сте се сблъсквали с монтирането на врати и не сте много наясно с размерите на строителния Ви отвор, най-добрият вариант е да се доверите на професионалистите, които се занимават само с тази област и знаят как да го направят бързо и безпроблемно.

Оставете коментар