Определяне на качеството на ключалката по ключа

На много от старите входни врати има и стари ключалки или пък такива, които са доста обикновени. Те не представляват проблем за съвременния крадец. Не винаги обаче е нужно по ключалката, която е стояла няколко години, да се определи надеждността ѝ. Понякога, е достатъчно само да се погледнат ключовете за нея, за да се определи необходимостта от спешна замяна.

Ключове, които спешно трябва да замените!

По-долу са ключовете, които са сред най-често срещаните и популярни ключалки за входни врати. Сега, те буквално се отварят след няколко минути, напълно безшумно и безпроблемно. Разбира се, такива ключалки не могат да се смятат за сигурни и затова е необходимо да се предприеме промяна.

ключ 1
  • Така нареченият „английски“ ключ, чиито зъбци са позиционирани от едната страна. Предназначен е за проста цилиндрична брава с възможност за смяна на цилиндъра, а оттам и на ключовете. Остарелите модели на такива ключалки, могат да се поставят само за затваряне на помещения, в които не се съхраняват скъпи вещи. Те се отварят лесно и защитата срещу крадците почти липсва.
ключ 2
  • Другият вид е двустранно назъбеният ключ. Той се поставя хоризонтално в ключалката, като вътрешната дръжка е поставена в определена позиция. Някога този вид беше много разпространен, а сега много остарял. Отваря се много лесно и бързо.
ключ 3
  • Ключ от полукръгло напречно сечение с напречни канали. Нарича се още и „фински“. Той е направен за автоматични дискови или полуавтоматични цилиндри, ключалките могат да бъдат вдлъбнати или изпъкнали. И този вид не притежава особена секретност.
ключ 4
  • Кръстосан ключ със зъби от три или четири страни. Изработен е за цилиндрични брави. Такива брави се инсталират, както на входни врати, така и на вътрешни. Те се отварят лесно с помощта на обикновена кръстата отвертка.
ключ 5
  • Ключ с един „шип” . Проектиран за заключване на катинар. Такива ключалки обикновено могат да бъде намерени на вътрешните врати. Съществуват безброй методи да се отворят. Те са изключително остарели, а и вече не са налични.

Ако познахте Вашия ключ в един от посочените по-горе модели, тогава е време да смените патрона на вратата, с по-нов и по-надежден!

​Ключовете, които дават защита

Ако ключалката е поставена доста отдавна, но ключовете към нея са подобни на описаните по-долу, има причина да се твърди, че тяхната секретност, все още отговаря на съвременните изисквания. Но за всеки случай, трябва или да проучите повече информацията за обкова, или да се посъветвате с експерт.

ключ 6
  • Ключ с перфорация. Такъв ключ има не само зъби, но и специални отвори, направени с лазер. По този начин ключалката има висока секретност, тъй като разпознава не само зъбите и вдлъбнатините на ключа, но също така и прорезите. Независимо, че якостта на такава ключалка, като правило, не е завидна, тя може да бъде допълнително защитена, например с бронировка. Има много видове такива ключове, както и ключалки – те са направени от различни производители, както местни, така и чуждестранни.
ключ 7
  • Ключ тип „пеперуда”. Използва се за брави, които също се поставят и на сейфове. Тяхната устойчивост при влизане с взлом е по-висока от тази на цилиндричната. Но секретността обикновено е по-ниска. Ето, защо на входните врати, експертите препоръчват монтиране на два различни вида брави наведнъж.

Пример, че невинаги външността е показателна

Два ключа 8

В никакъв случай не може да се съди по вида на ключа за надеждността на ключалката. Например, можете да вземете два ключа – един приличащ на обикновен едностранен ключ и не предизвикващ много доверие, а вторият да има перфорация и повече вдлъбнатини. Изглежда, че първият ключ има ненадеждното заключване, а вторият е за ключалки с висока степен на секретност.

  • Но всъщност е точно обратното! Първият ключ е направен за заключване с висока секретност, неподлежащ и на най-интелигентните методи за разбиване. Дубликат на такъв ключ може да бъде направен само от производителя, така че е невъзможно да се фалшифицира.
  • Вторият ключ – от евтина китайска брава, направена от нискокачествени материали и с огромни пропуски. Така разбирате, че привлекателният външен вид на ключа не гарантира надеждността, качеството и дълготрайността на ключалката.

Избирайки нов обков, трябва да разчитате на репутацията на производителя, наличието на документи и сертификати. Освен това ключалката трябва да съответства на типа на входната врата. Затова няма да е излишно да се консултирате със специалист. Нищо чудно, че производителите на висококачествени входни врати ги снабдяват с вече монтирани брави.

Оставете коментар