Интересни факти за вратите

Интересни факти за вратите

Rate this post

Тази статия ще посветим на няколко интересни факта за вратите:

Факт 1 – Вратата спасила китайския град от нахлуването на врагове, повярвайте.

Това не е само структура, която предпазва къщата от неканени гости, тя е символ на затваряне или, обратно, гостоприемство. Една от китайските легенди ярко илюстрира отношението на човека към символиката на вратите. Съществува поверие, според което един китайски командир на име Юже Лианг успява да спаси града си от нахлуването на врагове. Той отварял само градските порти, докато враговете броили. Тъй като портите били отворени, това означавало, че градът е пълен с защитници. Но всъщност Юже Лианг бил единственият воин.

Факт 2 – Вратите носят просперитет и късмет в къщата.

В петък е обичайно да си припомняме суеверия и знаци, свързани с вратите в къщата.
 1. Според Фън Шуй можете да спите, както желаете, но не напред с краката към вратата или прозорците, тъй като такова положение на тялото се счита, че се отказва от жизнената си енергия. Човек ще се събуди уморен и ще се чувства зле.
 2. Да стоиш на прага, според популярните суеверия, понякога е възможно и дори необходимо. Ако искате да се отървете от негативните емоции, пристъпете на прага и изчакайте няколко минути, като помислите за проблема си, лошо настроение ще се разнесе като ръка.
 3. Прагът може да ви помогне да привлечете късмет. Има популярен знак, според който монета под прага привлича просперитет в къщата. Сложете монета под прага на входната врата и сами проверете истинността на това суеверие!

Факт 3 – Врати, Нютон и Котки

Каква е връзката между тях? Всичко е много просто. Исак Нютон е кредитиран за авторството на първата врата за котки в къщата. Всички знаем, че независимо къде се намира котката, тя винаги иска да е от противоположната страна – това е законът на котката. И именно специалните врати за котки спасяват собствениците от функциите на иконом в дома им. Прототипът на първата такава врата се появява благодарение на Исак Нютон и неговата котка, която за пореден път се опитала да му попречи да проведе експеримент със светлина. Сър Нютон просто изрязал дупка във входната врата на къщата си.

Оставете коментар