Защо да изберем плъзгаща интериорна врата?

Защо да изберем плъзгаща интериорна врата?

Rate this post

Плъзгащата врата е красиво и елегантно решение за дома и се предпочита в повечето случаи, когато няма достатъчно пространство за размаха на отваряне на обикновена интериорна врата.

Плъзгащата интериорна врат, разбира се, освен с цел практичност, тя може да се постави и навсякъде, където желаете.

Възможностите за монтаж са: за плъзгане покрай стена и за вграждане в нея:

  • При първия начин механизмите се монтират на самата стена и над вратата. Така крилото покрива отвора.
  • При втория, механизма се монтира върху стена и отгоре се затваря с декоративна такава, изгражда се система, състояща се от механизми за плъзгане и касата. Този начин на монтаж на плъзгаща врата е удачен за много малки стаи и пространства, в които няма място за прибиране на крилото, когато е в отворено положение.

Според размера на отвора плъзгащите врати могат да са еднокрили, двукрили и тип портали. Начина на плъзгане е посредством долно или горно окачване. При горното, механизма е скрит зад лайсна или перваз, както не се налага изграждане на допълнителни канали за водене на крилото в подовата настилка.

Материалите, от които може да се изработи плъзгащата врата, са разнообразни. Най-често използвани са плоскости от MDF или HDF, стъкло, естествени дървесни видове или комбинация от материали.

Един от важните елементи, за да бъде вратата устойчива и дълго време функционална, е механизма за плъзгането. Той трябва да се съобрази с тежестта на вратата, материала от който е направена, да е подходящ като вид и цвят за крилото и интериора, особено в случаите, когато се използват релси и механизми непокрити от лайсна.

При двукрилите врати има две посоки на плъзгане: двете крила трябва да се плъзгат на една посока или всяко крило в противоположна.
Плъзгащата врата не е с толкова добри изолационни показатели спрямо обикновената интериорна врата, но е различно решение за интериора и е незаменима при ограничено пространство.

Оставете коментар