Защо да изберем плъзгаща интериорна врата?

​Ползите на плъзгащите врати

Плъзгащата врата е красиво и елегантно решение за дома и се предпочита в повечето случаи, когато липсва необходимо пространство за размаха на отваряне характерен за обикновената интериорна врата.

Интериорна врата с плъзгащо отваряне, разбира се, наред с практичността, която носи, се поставя там, където имате нужда.

​Варианти за монтаж

Възможностите за монтаж са:

  • чрез плъзгане покрай стена;
  • чрез вграждане в нея.

При първия начин механизмите се монтират на самата стена и над вратата. Така крилото покрива напълно отвора. Докато при втория, отново се поставя целия механизъм върху стена, но отгоре се затваря декоративно и се изгражда цялостна система, съдържаща и касата. Този начин на монтаж на плъзгаща врата е удачен за много малки стаи и пространства, в които няма място за прибиране на крилото, когато е в отворено положение.

​Разнообразие в размерите

Според размера на отвора, плъзгащите врати се разделят на портални, еднокрили и двукрили. Начина на плъзгане е посредством долно или горно окачване. При горното, механизма е скрит зад лайсна или перваз, като не е необходима система от повече канали за водене на крилото в подовата настилка.

​Материалите не отстъпват по качество

Материалите, от които може да се изработи плъзгащата врата, са разнообразни. Най-често използвани са плоскости от MDF или HDF, стъкло, естествени дървесни видове или комбинация от материали.

​Особености при механизмите

Един от важните елементи, за да бъде вратата устойчива и дълго време функционална, е механизмът за плъзгането. Той трябва да се съобрази с масата на вратата, характерът на материала от който е направена, да е подходящ като вид и цвят за крилото и интериора, особено в случаите, когато се използват релси и механизми непокрити от лайсна.

При двукрилите врати има две посоки на плъзгане: крилата трябва да се плъзгат на една и съща страна или всяко от тях в противоположна.

Накрая ще потвърдим, че плъзгащата врата не е с толкова добри изолационни показатели, спрямо обикновената интериорна врата, но е различно решение за интериора и е незаменима при ограничено пространство.

Оставете коментар