Практични ли са плъзгащите интериорни врати

Има голямо разнообразие от интериорни врати на пазара. Един от тези видове са вратите с плъзгащ механизъм. А дали са удачни те обаче, е най-често задаваният въпрос при избора на една врата.

Подобни видове врати са се прилагали още в древните азиатски страни, откъдето и произлизат. Неслучайно са и предпочитани, защото имат завидни предимства. Още повече, чисто практично, всяка една интериорна врата може да се превърне в такава.

Големи предимства на плъзгащите врати

Оптимизират пространството и са красиви

Красиви са, могат да бъдат от различен материал и най-голямото им предимство е, че оптимизират мястото в жилището. Идеално се вписват, ако домът Ви е маломерен и нямате излишно място за стандартните врати и тяхното познато отваряне. Вратите, имащи плъзгащ механизъм служат за разделяне на голямо помещение на две отделни като всекидневна от кухня, за бани и тоалетни, когато са прекалено малки, за гардероби, за офиси, а доста често се използват и в обществени сгради. Те предават стил и завършеност на интериора в помещението.

Разнообразие от материали на изработка

Могат да се изработят от HDF, MDF, PVC, стъкло, естествен дървен материал и дори ковано желязо, когато се използват за декоративно плъзгащо пано в дадено помещение. В зависимост за какво помещение и с каква цел Ви трябва плъзгащата врата, изберете най-подходящият вариант. За повече светлина в тесни и тъмни помещения е добре да се спрете на стъклен модел, защото той ще пропусне максимално светлината.

Имат няколко варианта за монтаж

Има и различни начини на монтиране. Единият начин е вратата да се монтира без каса, когато има правилно изграден отвор, тогава нейното движение е по плъзгащ механизъм. Излиза по-евтино като вариант, но изглежда малко по-грубо. Другият вариант е да има и монтирана каса. Така вратата има завършен вид, по-добре уплътнява и по този начин топло и шумоизолацията ѝ са по-големи.

Най-удачно и красиво е изграждането на подходяща нисша, в която се инсталира механизмът, по който ще върви вратата и така остават скрити всички конструктивни части и се вижда само стилната Ви дизайнерската врaта.

И последният вариант, ако изобщо нямате място може да е врата, която се отваря и затваря като хармоника.

Незначителни недостатъци на плъзгащите врати

Но да споменем, че плъзгащите врати имат и недостатъци, като по-високата им цена и не толкова добрата изолация. С такава врата обаче може да развихрите Вашето въображение, да спестите място и да бъдете оригинални.

Оставете коментар