Практични ли са плъзгащите                  интериорни врати

Практични ли са плъзгащите интериорни врати

Rate this post

Има голямо разнообразие от интериорни врати на пазара. Един от тези видове са вратите с плъзгащ механизъм. А дали са удачни те обаче, е най-често задаваният въпрос  при избора на една врата.

Този тип врати са се използвали още в древните азиатски страни, откъдето и произлизат. Напоследък са доста предпочитани, защото имат много предимства.

Красиви са, могат да бъдат от различен материал и най-голямото им предимство е, че се спестява доста място. Подходящи са, ако Вашето жилище е малко и нямате излишно място за стандартните врати при отварянето и затварянето им, за разделяне на голямо помещение на две отделни като всекидневна от кухня, за бани и тоалетни, когато са прекалено малки, за гардероби, за Вашия офис, а доста често се използва и в обществени сгради. Те предават стил и завършеност на интериора в помещението.

Могат да се изработят от HDF, MDF, PVC, стъкло, естествен дървен материал и дори ковано желязо, когато се използват за декоративно плъзгащо пано в дадено помещение. В зависимост за какво помещение и с каква цел Ви трябва плъзгащата врата, изберете най-подходящият вариант. За повече светлина в тесни и тъмни помещения е добре да се спрете на стъклен модел, защото той ще пропусне максимално светлината.

Има и различни начини на монтиране. Единият начин е вратата да се монтира без каса, когато има правилно оформен отвор, като се движи по плъзгащ механизъм. Излиза по-евтино като вариант, но изглежда малко по-грубо. Другият вариант е да има и монтирана каса. Така вратата има завършен вид, по-добре уплътнява и по този начин топло и шумоизолацията са по-големи.

Най-удачно и красиво е изграждането на подходяща нисша, в която се монтира механизмът, по който ще върви вратата и така остават скрити всички конструктивни части и се вижда само стилната ни дизайнерската врaта.

И последният вариант, ако изобщо нямате място може да е врата, която се отваря и затваря като хармоника.

Но да споменем, че плъзгащите врати имат и недостатъци, като по-високата им цена и не толкова добрата изолация.

С такава врата може да развихрите Вашето въображение, да спестите място и да бъдете оригинални.

Оставете коментар