Как да си предпазим входната врата от атмосферните условия

Как да си предпазим входната врата от атмосферните условия

Хората, които държат на безупречния вид на имота си, знаят колко са важни входните врати и как те могат да променят изцяло фасадата на къщата им, ако са зле поддържани. Входната врата е много повече от вход към жилището Ви. Тя служи за бариера против нежелани гости и посреща най-близките Ви хора и приятели. Входните врати не идват с доживотна гаранция и печат „Вечно”, както всяко друго нещо в живота ни, но това не означава, че чрез правилна поддръжка и обслужване не можем да удължим живота им двойно, а дори и тройно.

Първи признаци на застаряващите врати

За съжаление годините и атмосферните условия, като ниски или високи температури, пряка слънчева светлина, дъжд, сняг, вятър не се отразяват добре на входните врати, особено ако са изработени от дървесина. Нормално е, с времето от влагата, леко да се разширяват и подуват, особено ако са изработени от МДФ панели. Ако не им обърнем внимание навреме ще дефектират до необратима степен.

Също така изкривяването и раздуването вследствие на влагата могат да доведат до трудно затваряне и опиране на крилото в касата. Всяка входна врата си има зададени заводски допустими норми на отклонения, след които вече е безсмислено да правите, каквото и да е и единствения вариант е подмяната ѝ с нова.

Най-чест проблем при металните входни врати е ръждясването на пантите, появата на дразнещо скърцане и трудно отваряне. Избеляването на цветовете, вследствие на силното лятно слънце, също би загрозило вратата Ви, а от там и цялата фасада на къщата.

Правилната защита срещу слънце и влага

Хубавата новина, е че в наши дни на пазара се предлагат множество препарати, които да Ви помогнат да удължите живота на вратите си. Независимо от материала, от който е изработена входната врата, пантите винаги биват изработвани от стомана, която е с висока якост и е идеална за целта, но е доста податлива на ръждясване, особено в крайбрежните региони, където влагата е с висока процентност. Именно затова ви препоръчваме да се снабдите с течна грес на спрей, с която веднъж месечно да смазвате пантите, а също и всички останали подвижни части като дръжки, патрони, брави, резета.

Най-добрата защита за крилото и касата си остава боята, която е направена с UV защита, това не само ще предпази врата Ви, а ще придаде изцяло ново излъчване на фасадата на къщата ви. За хората, които са с дървени входни врати лакът е идеално средство, чрез което да ги предпазите от набезите на тежките атмосферни условия.

Какво да вземем предвид при покупката на нова врата

За тези от Вас, които са изпуснали момента за поддръжка на входната си врата и щетите от времето прекарано на слънце, дъжд, сняг и силни ветрове са необратими, единствения останал вариант е подмяна на вратата с нова. Нашия съвет е да се насочите към входни блиндирани врати изработени изцяло от метал или алуминий, тъй като те са много по-устойчиви във времето от дървото, и както казахме по горе, е достатъчно на няколко години да бъдат пребоядисвани, за да заблестят с пълния си блясък.

Напредването на технологиите позволява изработката на модели, които по нищо не отстъпват на дървените си събратя, като дизайн и излъчване, а за хората, които държат на класическия вид има варианти, при които боята е направена с дървесни мотиви. Най-доброто решение все пак си остава алуминият, тъй като той не се влияе от влагата и не се налага поддръжка.

Оставете коментар