Как да изберете мечтаните интериорните врати за Вашето жилище?

Преди да започнете да ходите на „лов за врати” по магазините, трябва да изберете модел и цвят и да сте запознати с вложените в тях материали, от които се произвеждат интериорните врати. И не на последно място, лимитирайте бюджет, който да Ви води при закупуване.

Изберете цвят

Вътрешните врати се използва не само за разделяне на различните помещения, но влиянието, което оказват върху изграждането на цялостния интериор е голямо. Вратите могат да бъдат в хармония, както с мебелите, така и с останалата част от интериора. Вече се предлага голям асортимент от цветове за интериорни врати. Така че може да проявите голяма доза въображение, да експериментирате и да заложите на цвета, който най-много допада, но който ще е съвместим с Вашето вътрешно обзавеждане.

Изберете материал

Когато започнете да си търсите подходящите врати ще научите, че предложенията включват материали: ПДЧ, МДФ, ХДФ. Последният е с по-добри звукоизолационни свойства, но пък е и по-скъп материал. Различните производители могат да Ви предложат всевъзможни модели във варианти било със стъкло, красиви фигурални или изчистени крила, като по този начин и най-големите очаквания ще бъдат задоволени.

Изберете пълнеж

Шумо и топлоизолацията също не са за подценяване. Най-разпространеният вид са дървесно пресовани частици тип „пчелна пита”, но има и варианти на пълнеж от ПДЧ.

Изберете покритие

Покритието на интериорните врати е от доста голямо значение. Има няколко вида, които са най-разпространени – 3D полипропиленов ламинат, поставено PVC фолио по специална технология, непрекъснати иновативни покрития т.н. Повечето вътрешни врати са устойчиви на надраскване. По-голяма част сред тях са и влагоустойчиви, което ги причислява към вратите за мокрите помещения – баня и тоалетна, стига да не се обливат вратите директно с вода. Препоръчително е, ако ще се използва такъв тип врата, за мокро помещение, там да има прозорец или вентилационни отвори.

Изберете ценови клас

Също така очаквайте, че моделите със стъкло ще покачат цената на вратата. Ето защо, един модел със стъкло би се оскъпил повече, ако го сравните с фрезован или плътен модел. Основният критерий, по който се изчислява цената на една вътрешна врата е размерът на касата ѝ. Съответно, колкото по-голяма е касата и цената ще е по-висока. Разбира се, преценете бюджета си и от друга гледна точка – планирате ли да давате жилището под наем или не. Ако имате подобни планове, то заложете на не толкова скъпи модели, за да не се разочаровате от евентуални недобросъвестни наематели.

Всички изброени до тук съвети ще Ви бъдат в голяма услуга при взимането на окончателно решение по отношение на вратите в дома Ви, така че не ги подценявайте!

Оставете коментар