Плъзгащи врати

     Плъзгащата врата е красиво и елегантно решение за дома и се предпочита в повечето случаи, когато няма достатъчно пространство за размаха на отваряне на обикновена интериорна врата. Разбира се, освен с цел практичност, тя може да се постави и навсякъде, където желаете.

     Възможностите за монтаж са:  за плъзгане покрай стена и за вграждане в нея. При първия начин механизмите се монтират на самата стена и над вратата. Така крилото покрива отвора.При втория, механизма се монтира върху стена и отгоре се затваря с декоративна такава, изгражда се система, състояща се от механизми за плъзгане и касата. Този начин на монтаж на плъзгаща врата е удачен за много малки стаи и пространства, в които няма място за прибиране на крилото, когато е в отворено положение.   

     Според размера на отвора плъзгащите врати могат да са еднокрили, двукрили и тип портали. Начина на плъзгане е посредством долно или горно окачване. При горното, механизма е скрит зад лайсна или перваз, както не се налага изграждане на допълнителни канали за водене на крилото в подовата настилка.

     Материалите, от които може да се изработи плъзгащата врата, са разнообразни. Най-често използвани са плоскости от MDF или HDF, стъкло, естествени дървесни видове или комбинация от материали.

     Един от важните елементи, за да бъде вратата устойчива и дълго време функционална, е механизма за плъзгането. Той трябва да се съобрази с тежестта на вратата, материала от който е направена, да е подходящ като вид и цвят за крилото и интериора, особено в случаите, когато  се използват релси и механизми непокрити от лайсна.

     При двукрилите врати има две посоки на плъзгане: двете крила трябва да се плъзгат на една посока или всяко крило в противоположна.

     Плъзгащата врата не е с толкова добри изолационни показатели спрямо обикновената интериорна врата, но е различно решение за интериора и е незаменима при ограничено пространство.

Още в тази категория: « Портални интериорни врати